fbpx

Valmennukseen vai omatoimisesti harjoitellen?

Suunnitteletko kuntosaliharjoittelun aloittamista itsenäisesti tai personal trainerin avulla? Kerron sinulle muutaman asian, jotka saattavat helpottaa päätöksentekoasi matkalla kohti aktiivisempaa arkea.

Personal trainer on liikunta-alan moniosaaja

Me Voima & Vireellä käytämme termiä valmentaja, vaikka valmentajamme ovatkin koulutukseltaan myös personal trainereita. Sen lisäksi taustalla voi olla korkeakoulututkinto, esimerkiksi fysioterapiasta tai liikunnanohjauksesta, tai valmennuksen ammattitutkinto. Lisäkoulutuksia valmentajilla on usein ravitsemuksesta sekä kuormitusfysiologiasta. Tärkeintä on, että sisäinen koulutusjärjestelmämme mahdollistaa osaamisen jatkuvan kehittämisen.

Termi valmentaja kuvaa erinomaisesti sellaisen personal trainerin työtä, joka kulkee rinnallasi elämäntapamuutoksen alkuvaiheista aina pitkälle tulevaisuuteen. Valmennus ei ole ainoastaan harjoittelun ohjelmointia, vaan yhtä lailla psyykkisistä voimavaroista ja palautumisesta huolehtimista – kokonaisuuden hallintaa. Valmentajan sosiaaliset taidot ja kyky kohdata ihminen juuri sellaisena kuin tämä on, korostuvat laadukkaassa personal training -toiminnassa.

Hyvä personal trainer tunnistaa myös osaamisensa rajat: hän ei ole ravitsemuksen erikoisosaaja, mutta tietää aktiivisen kouluttautumisensa sekä valmennuskokemuksensa ansiosta ravitsemuksesta niin paljon, että voi auttaa sinua terveellisten ja tasapainoisten ruokailutottumusten löytämisessä. Tarvittaessa hän tukeutuu ravitsemusterapeuttiin tai tekee jatkuvaa yhteistyötä asiakkaidensa eduksi. Sama pätee muihinkin osa-alueisiin – juuri siksi personal trainer on ammatissaan varsinainen moniosaaja.

Mitä saat, kun liityt valmennukseen?

Elämäntapamuutosta suunnittelevalle ihmiselle on tyypillistä, että hän yliarvioi mitä voi saavuttaa kuukaudessa, mutta aliarvioi mitä voi saavuttaa vuodessa. Valmentajan tehtävä on kokemuksensa avulla luoda perspektiiviä ja auttaa tasoittamaan tietä sekä nousuissa että laskuissa. Myös erilaisissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa – kuten alaselkäkivun kanssa harjoitellessa – yhteistyö valmentajan kanssa tuo turvaa ja monipuolisuutta harjoitteluun.

Valmennuksen arvo on aluksi siinä, että säästät satoja tunteja itseopiskeluaikaa ostamalla asiantuntemusta ihmiseltä, joka on työskennellyt vuosia puristaakseen parhaan tiedon ja valmennuskokemuksen asiakkaidensa käytettäväksi. Vaikka toisin voisi ajatella, niin valmennuksen arvo ei yleensä vähene ajan saatossa. Yhteisen matkan edetessä valmentajasta voi tulla mentori ja sparraaja, joka auttaa tunnistamaan omat kyvyt ja rakentamaan henkistä ja fyysistä vahvuutta. Sitä me kaikki tarvitsemme!

Nykyisessä elämänrytmissämme sekä valtavan tietotulvan alla luotettavien ihmisten ja tiedon lähteiden löytäminen on kultaakin kalliimpaa. Valmentaja voi olla luottohenkilösi, jonka tehtävä on auttaa sinua saavuttamaan ne terveydelliset ja fyysiset tavoitteesi, jotka vievät sinua eteenpäin myös muilla elämän osa-alueilla, kuten työssä.

Kuntosaliharjoittelun rooli valmennuksessa

Personal training -toiminta on keskittynyt kuntosaliharjoittelun ympärille. Meilläkin on valmennuskeskus, josta löytyvät ajanmukaiset kuntosalilaitteet ja vapaapainot. Valmennuksissamme kuntosaliharjoittelu ei kuitenkaan ole aina pääosassa.

Ensinnäkin, voimaharjoittelua voidaan toteuttaa hyvin monenlaisissa ympäristöissä – myös kotona – eikä se vaadi välttämättä lainkaan välineitä (harjoitella voi myös kehonpainolla). Ja vaikka voimaharjoittelu tärkeää onkin, niin se on lopulta vain yksi fyysisen kunnon osa-alue, josta haluamme huolehtia.

Toiseksi, valmentajan rooli erityisesti elämäntapamuutokseen pyrittäessä on varmistaa, että kaikki terveyteemme vaikuttavat tekijät ovat vähintäänkin huomioituina, vaikka kaikkia ei pyrittäisi muuttamaan kerralla:

  • Sinulla on mahdollisuus palauttavaan uneen (esim. uniapnea on välttämätöntä hoitaa ensin)
  • Saat riittävästi energiaa ja suojaravintoaineita
  • Mahdolliset sairaudet ovat hoitotasapainossa
  • Tuki- ja liikuntaelimistön kivut ja oireet huomioidaan harjoittelussa
  • Työ- ja arkikuormituksesi (myös henkinen) huomioidaan tavoitteiden asettelussa

Edellä mainitut ovat esimerkkejä asioista, joita valmentaja käy lävitse ennen kuin suosittelee toimenpiteitä tavoitteidesi toteuttamiseksi. Lopulta kuntosaliharjoittelu voi olla yksi väline matkalla kohti tavoitteita, mutta se ei useinkaan ole valmennuksen tärkein ja pyhin elementti.

Onko valmennus kallista?

Personal trainer eli yksilövalmentaja on aina sitä edullisempi, mitä enemmän palvelua tarvitset. Näin siksi, että hinta on se mitä maksat, ja arvo on se mitä saat. Kun tarvitset asiantuntemusta arkiaktiivisuuden lisäämiseen, ruokailutottumuksien kehittämiseen, parempaan palautumiseen ja terveyden edistämiseen sekä tukea ja turvaa elämäntapamuutoksen läpivientiin, niin palvelun arvo on sinulle paljon suurempi kuin se hinta, jonka maksat.

Jos taas tiedät, että voit aivan hyvin omatoimisesti toteuttaa ne muutokset, joita haluat elämässäsi saavuttaa, niin yhteistyö personal trainerin kanssa tulee sinulle kalliiksi – ethän tarvitse ammattilaisen apua lainkaan.

Ei ole kiellettyä hankkia personal traineria pelkäksi ”jumppavahdiksi”, eli pitämään sinulle seuraa ja haastamaan kovempiin suorituksiin harjoittelussa. On kuitenkin tärkeää, että molemmat osapuolet tietävät silloin roolinsa, eikä valmentaja yritä tuputtaa muutoksia, joille ei ole tarvetta. Avoin kommunikaatio onkin onnistuneen valmennusyhteistyön kulmakivi.

Vinkit seuraavalle askelmalle nousuun

Jos kirjoitukseni sai sinut ajattelemaan, että yhteistyö personal trainerin kanssa veisi sinut parhaiten kohti tavoitteitasi, niin meiltä saat ammattivalmentajan palvelut.

Jos taas valitset omatoimisuuden ja itsenäisen tiedonkeruun tavoitteidesi toteuttamiseksi, niin seuraavat vinkkini voivat olla hyödyllisiä:

  • Valitse tarkasti ne ihmiset ja tahot, joiden sanomisiin luotat (erityisen tärkeää terveyttä koskevissa kysymyksissä)
  • Keskity useampiin pieniin tavoitteisiin yhden suuren sijaan, jotta jaksat motivoitua myös alkuvaiheen jälkeen
  • Luota omaan kroppaasi, se ei hajoa harjoittelussa, vaikka et tuntisi kaikkia liiketekniikoita kuin omia taskujasi
  • Etsi aina ensin hyvät asiat, joita voit entisestään korostaa tavoitteissasi (esim. nykyisessä ravitsemuksessasi)
  • Anna itsellesi aikaa sopeutua muutoksiin – sekä henkisesti että fyysisesti

Toivotan sinulle lämpimästi tsemppiä kaikkiin tavoitteisiisi, uskon että menestyt!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *