Tässä tulee resepti, joka antaa syyn unohtaa banaaneja treenikassin pohjalle vähän useamminkin (koska jokainenhan unohtaa joskus, eikö?) – nimittäin blenderissä valmistuvat treenaajan banaani-pähkinäleivokset! Sen lisäksi, että leivokset ovat sokerittomat sekä vegaaniset, auttavat ne ruokahävikin vähentämisessä sekä treeneistä palautumisessa.

Kuinka ehkäistä treenaajan ruokahävikkiä?
0-25 kiloa henkilöä kohden. Niin paljon syömäkelpoista ruokaa päätyy keskimäärin suomalaisilta roskiin vuosittain. Tällä viikolla (12-18.9) vietettävä valtakunnallinen hävikkiviikko ei siis turhaan muistuttele hävikin vähentämisen tärkeydestä ja ruoan arvostuksesta.
Jopa 17% ruokahävikistä aiheutuu pois heitetyistä hedelmistä ja marjoista. Kuinkahan iso osa tuosta prosenttilukemasta koostuu salikassin pohjalle unohtuneista banaaneista?
Varmasti jokainen yhtään ahkerammin kuntosalilla käynyt on kokenut ainakin kerran sen yllärin, kun pukuhuoneessa palauttavaa välipalaa kassista penkoessaan tarttuukin vahingossa viime kerrasta unohtuneeseen, jo tummuneeseen, banaaniin.
Juomapulloa vasten kolhiintunut, väriä keltaisesta ruskeaan vaihtanut hedelmä ei sellaisenaan houkuttele, mutta jos selkeitä pilaantumisen merkkejä ei ole havaittavissa, ethän heitä sitä roskiin! Haukkaa kuntoilun jälkeiseksi välipalaksi jotain muuta, jotta saat tyhjentyneet energiavarastot täytettyä sekä boostia lihasvaurioiden korjaamiseen. Unohdetuille treenibanaaneille löytyy nimittäin käyttöä tämän postauksen banaanipähkinäleivos-reseptistä.

Mitä tulisi syödä treenin jälkeen?
Heti kevyen urheilusuorituksen jälkeen nautittava välipala ei ole välttämätön, jos seuraava kunnon ateria nautitaan 1-2 tunnin kuluessa. Mikäli takana on kovatehoinen voimaharjoittelu tai pitkäkestoinen kestävyystreeni taikka ateriaväli uhkaa venyä liian pitkäksi, on hiilihydraattia ja proteiinia sisältävä välipala paikallaan liikunnan tyhjentämien glykogeenivarastojen (eli hiilihydraattivarastojen, joita elimistö ja lihakset käyttävät liikunnan aikana) täydentämiseen ja palautumisen, eli myös kehittymisen, edistämiseen.
Keho myös hyödyntää treenin jälkeen nautitut hiilarit ja muut ravintoaineet tehokkaasti, eli liikunnan jälkeisestä syömisestä ei todellakaan kannata tinkiä, vaan päinvastoin!
Banaani on varsinainen välipalojen klassikko, eikä suotta, onhan se helppo napata mukaan mihin tahansa! Kun tämän hiilaripitoisen hedelmän kaveriksi nappaa esimerkiksi pienen kourallisen manteleita proteiinin (ja hyvien, pehmeiden rasvojen) lähteeksi, on treenin jälkeinen välipala helposti kasassa.
Näitä aineksia yhdistämällä valmistuu myös astetta herkullisempi, blenderissä hurautettava salieväs, johon juurikin se tummunut ja makeutunut banaani on omiaan! Kokeile vaikka hävikkiviikon innoittamana tätä sokerittomien ja vegaanisten banaanipähkinämuffinien reseptiä – lupaan, etteivät nämä suolaisen ja makean komboon luottavat treenieväät unohdu vahingossakaan salikassin pohjalle!

Treenaajan banaani-pähkinäleivokset (10kpl) | OHJE (vegaaninen, sokeriton)
Ainekset
3 kypsää banaania
2 isoa rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
1dl mantelijauhoa
1dl kaurahiutaleita
1,5 dl kaurajuomaa (tai muuta kasvimaitoa)
0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 tl kardemummaa
ripaus suolaa
Koristeluun
50 g sokeroimatonta tummaa suklaata
mantelilastuja
karkeaa merisuolaa
Laita kaikki reseptin ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi, sileäksi taikinaksi.
Kaada seos muffinivuokiin (täytä noin puoleen väliin asti) ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia.
Anna valmiiden leivosten jäähtyä hetki ja irroita ne vuoista.
Pilko tumma suklaa paloiksi, laita kulhoon ja sulata mikroaaltouunissa 300W, 30 sekunnin pätkissä välillä sekoittaen. Valuta sulanut suklaa lusikalla leivosten päälle. Ripottele koristeeksi mantelilastuja sekä karkeaa merisuolaa.
Leivokset säilyvät jääkaapissa muutaman päivän ajan. Voit myös säilyttää leivoksia pakkasessa, josta ne on helppo napata mukaan treenin ajaksi sulamaan. Kooltaan nämä ovat pieniä, joten nauti useampi kappale harjoittelun jälkeen runsaan veden kanssa, niin saat samalla myös kehosi nestetasapainoa korjattua!
Artikkelin on kirjoittanut Elsa Nurminen, lisensoitu ravintovalmentaja, joka haluaa auttaa ihmisiä kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia ilon, joustavuuden ja tasapainoisen ravitsemuksen kautta.