Niskakipu on yleinen vaiva, joka voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. Niskaoireet voivat olla kipua, jäykkyyttä tai rajoittunutta liikkuvuutta niskassa ja hartioissa. Niskakipu voi johtua useista eri syistä, kuten tottumuksista, vammoista, rasituksesta tai sairauksista. Tässä artikkelissa käsitellään niskakivun yleisyyttä ja taustatekijöitä sekä annetaan vinkkejä niskakivun ehkäisyyn ja hoitoon.
Niskakipu – yleisyys ja taustatekijät
Niskakipu koskettaa suurta osaa väestöstä jossain vaiheessa elämää. Niskakivun esiintyvyys kasvaa iän myötä, ja se on yleisempää naisilla kuin miehillä.
Niskakivun syyt voivat löytyä arjen tavoista ja tottumuksista. Pitkäaikainen istuminen tai työskentely huonossa asennossa voi aiheuttaa niskaoireita. Esimerkiksi tietokoneen ääressä istuminen pitkään samassa asennossa tai kännykän käyttö voivat rasittaa niskaa ja aiheuttaa kipua. Tottumus ylläpitää kipua, jolloin sitä voi olla hankala hoitaa muuten kuin juurisyyhyn pureutumalla.
Stressi ja sitä seuraava lihasjännitys voivat aiheuttaa monia haitallisia vaikutuksia keholle – myös niskalle. Kun olemme stressaantuneita, kehomme reagoi jännittämällä lihaksistoa, mikä heikentää verenkiertoa alueellisesti. Tämä voi johtaa niskan lihasten kireyteen ja kipuun. Voimakas stressi muokkaa hermoston toimintaa ja herkistää epämiellyttäville tuntemuksille.
Niskakivun taustalla voi myös olla vamma, kuten niskan retkahdusvamma, tai niska-hartiaseudun lihasten voimakas kuormittuminen. Nämä voivat aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä niskassa. Taustalla voi olla myös degeneratiivinen sairaus, kuten nivelrikko. Akuutit tuki- ja liikuntaelimistön vaivat, esimerkiksi pienikin välilevyn pullistuma, voivat johtaa kipuun ja heikentyneeseen liikkuvuuteen niskassa. On tärkeää tunnistaa niskakivun syy sekä pahentavat tekijät, ja hoitaa niitä asianmukaisesti.
Niskakipu ja työergonomia
Ergonomiaan keskittymällä ei voida korvata liikuntaa ja lihasten harjoittamista, mutta toisinaan se on oleellisessa osassa niskakivun ehkäisyä ja hoitoa. Kuormittavat työasennot voivat aiheuttaa lihaskireyttä ja kipua niskassa ja hartioissa. Nykyään ongelma voi koskea myös vapaa-aikaa, sillä älypuhelin vie herkästi huomion pois asennon tarkkailusta.
Vinkkejä mukavan ja ergonomisen työpisteen luomiseen:
– Säädä työtuoli oikealle korkeudelle, jotta voit istua suorassa ja jalat ovat tukevasti lattiassa.
– Säädä näyttö oikealle korkeudelle, jotta voit katsoa sitä suoraan eteenpäin ilman niskan kiertämistä.
– Käytä ergonomista näppäimistöä ja hiirtä, jotka tukevat luonnollista rannetta ja vähentävät rasitusta niskassa ja hartioissa.
– Pidä säännöllisesti taukoja ja aktivoi niskan ja hartiaseudun lihaksistoa työpäivän aikana.
Uniergonomia ja unen merkitys niskakivun ehkäisyssä
Nukkumisasento ja unen laatu voivat vaikuttaa merkittävästi niskakipuun. Itselle sopimaton nukkumisasento voi aiheuttaa lihaskireyttä ja painetta niskassa ja hartioissa. Lisäksi huono unen laatu voi heikentää kehon kykyä palautua ja korjata itseään, mikä ylläpitää niskakivun kierrettä.
Voit parantaa omaa uniergonomiaa esimerkiksi:
– Käyttämällä sinulle sopivaa tyynyä, joka tukee niskaa ja pitää sen neutraalissa asennossa.
– Välttämällä nukkumista vatsallaan, sillä se voi aiheuttaa ylimääräistä rasitusta niskalle.
– Käyttämällä mukavaa patjaa, joka tukee kehon luonnollista asentoa ja vähentää painetta niskassa ja hartioissa.
– Rentoutumalla ennen nukkumaanmenoa esimerkiksi lämpimällä suihkulla tai rentouttavalla musiikilla.
Voimaharjoittelu niskakivun ennaltaehkäisyssä ja hoidossa
Voimaharjoittelu on hyödyllistä niskan terveydelle. Vahvat niskan, kaulan ja hartiaseudun lihakset auttavat tukemaan ja vakauttamaan niskaa ja väsyvät heikkoja lihaksia hitaammin. Lisäksi voimaharjoittelu kohentaa ryhtiä ja lihastasapainoa niskassa ja hartioissa. Useat liikuntalajit eivät kuormita lainkaan niska-hartiaseutua, ja tilannetta on hyvä tasapainottaa sopivalla voimailulla.
Perinteiset, hartioihin ja olkapäiden lihaksistoon kohdistuvat lihaskuntoliikkeet helpottavat usein niskan kipuoireita. Paras tulos saadaan yhdistämällä harjoitteluun pienempien, niskan ja kaulan syvään lihaksistoon vaikuttavien, sekä päätä liikuttavien lihasten harjoittelua.
Fysioterapeutille vai lääkäriin niskakivun vuoksi?
Useimmissa tapauksissa niskakipu voidaan hoitaa kotikonstein, mutta joissain tapauksissa voi olla tarpeen hakeutua lääkärin tai fysioterapeutin hoitoon. Jos niskakipu on voimakasta, pitkäkestoista tai siihen liittyy muita oireita, kuten päänsärkyä tai huimausta, on suositeltavaa hakeutua ammattilaisen hoitoon tarvittaessa nopeastikin.
Jos niskan kipuoireet toistuvat usein tai niskan liikkuvuus on selkeästi rajoittunut, niin paras apu löytyy fysioterapiasta. Niskan manuaalisesta käsittelystä voi olla hyötyä akuutin kivun hoidossa. Pitkäaikaisia tuloksia saadaan ainoastaan harjoittelemalla alueen lihaksistoa nousujohteisesti.
Vaikean niskakivun hoito voi sisältää useita eri vaiheita ja vaatii moniammatillista yhteistyötä. Paras hoitovaihtoehto valitaan yksilöllisesti riippuen niskakivun syystä ja vakavuudesta. Jos aivo- ja verenkiertoperäiset syyt ovat poissuljettuja, niin tilannetta voi rauhassa ratkoa yhdessä fysioterapeutin kanssa.
Hieronta niskakivun hoidossa
Hieronta voi olla hyödyllistä niskakivun hoidossa. Hieronta voi auttaa rentouttamaan lihaksia, lievittämään kipua ja voimistamaan verenkiertoa niskassa ja hartioissa. Hieronta ei kuitenkaan ratkaise toistuvan niskakivun taustalla olevaa juurisyytä, jota on paras selvittää esimerkiksi fysioterapeutin kanssa.
Lisää vinkkejä niskakivun taltuttamiseen
Niskakipu voi olla haitallista ja vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun. On tärkeää priorisoida niskan terveys ja pyrkiä ehkäisemään niskakipua. Niskakivun hoito onkin helpointa aloittaa silloin, kun akuutti kiputilanne ei ole niin sanotusti päällä.
Niska voi olla herkkä kuormitukselle juuri siitä syystä, että niska-hartiaseudun lihaksisto on erittäin huonossa kunnossa. Silloin liikuntaa ei pidä välttää, mutta harjoittelu aloitetaan kevyesti. Liian kevyeen harjoitteluun ei tule jumiutua, vaan nousujohteisesti edetä suurempaan kuormitukseen. Vain tällä tavalla niskan lihaksisto kehittyy sietämään arjen askareita paremmin.
Kaikki harjoitusmuodot eivät sovi kaikille, joten ammattivalmentajan tai fysioterapeutin kanssa kannattaa kokeilla useita erilaisia harjoitusmuotoja. Jos niskakipu on kestänyt pitkään, niin se ei todennäköisesti taltu muutamassa viikossa. Sen sijaan 3-4 kuukautta aktiivista harjoittelua voi tehdä jo ihmeitä – ja oireet pysyvät hallinnassa harjoittelun jatkuessa säännöllisesti.
Kirjoittaja Aki Laitinen on fysioterapeutti ja ammattivalmentaja, joka on erityisen kiinnostunut tieteellisen tiedon jalkauttamisesta asiakkaidensa hyväksi.