Jokainen elämäntaparemontti on ainutlaatuinen tapahtuma. Vaikka olisit aiemmin yrittänyt kymmenen kertaa, niin elämässä tapahtuvat muutokset pitävät huolen siitä, että tämäkin kerta on ainutlaatuinen. Tiesitkö muuten, että on todennäköisempää onnistua elämäntapamuutoksessa, jos on aiemmin epäonnistunut. Se tietysti edellyttää, että oppii matkan varrella.
Käydään seuraavaksi läpi viisi tärkeää asiaa, jotka me huomioimme aina valmennuksessamme, kun asiakkaan tavoitteena on muuttaa elämäntapojaan pysyvästi.
1. Hallitse kuormitusta – hallitset palautumista
Parempi palautuminen on yleinen tavoite elämäntapamuutoksessa. Pitkäkestoisen väsymyksen merkit ulottuvat koko päivään ja kaikille osa-alueille: fyysiset tehtävät ovat haastavia, mutta ajatuskaan ei kulje normaalisti. On selvää, että silloin toivoo palautuvansa paremmin, jotta selviytyisi arjen kuormituksesta.
Ongelma ei välttämättä ole palautumisessa itsessään, vaan arjen rakenteissa. Kun kalenteri ei hengitä, niin ihminenkin ahdistuu. Ahdistuneena on vaikea rentoutua, ja jännittyneenä nukkumaan meneminen ei lupaa hyviä yöunia. Meditaatio tai avanto voi auttaa hieman, mutta ei vaikuta juurisyyhyn. Ymmärrettävästi arjen rakenteita on haastavampi muuttaa, kuin poimia yksittäinen teko päivään lisää.
Hallitsematon kuormitus johtaa lopulta uupumukseen ja motivaation täydelliseen katoamiseen. Siksi on tärkeää opetella hallitsemaan kuormitusta. Palautuminen tulee kuin itsestään, kun sille antaa mahdollisuuden. Tosin varoituksen sana: palautuminen ei ole nopea prosessi, jos taustalla on pitkäaikaista fyysistä ja/tai psyykkistä ylikuormitusta.
Yksi hyvä tapa hallita kuormitusta on rakentaa kalenteri niin, että arkeen tulee enemmän valmiiksi saamisen kokemuksia. Kaikki tietävät, että keskeneräiset työt pyörivät mielessä ja ärsyttävät – kuormittavat. Isoja projekteja ei tietenkään saada valmiiksi päivässä, mutta työpäivän voi pilkkoa osiin, joihin valitut tehtävät saadaan valmiiksi. Myös kotityöt voi kalenteroida tai asettaa sellaiset tavoitteet, jotka nykyisessä arjessa on mahdollista saavuttaa. Valmiiksi saamisen kokemus on uskomaton voimavara.
2. Katkaise väsymyskierre liikunnalla
Liikunta on tehokas keino katkaista väsymyskierre. Haaste piilee siinä, että liikunnan aloittaminen väsyneenä on todella vaikeaa. Jos koneen saa käynnistettyä, niin lopputuloksena on lähes aina energisempi olo.
Kovan henkisen tai fyysisen paineen alla liikunnan on syytä olla matalatehoista. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen, kuten metsässä epätasaisella alustalla, mahdollistaa lihasten ja nivelten monipuolisen käytön ja terveen hengästymisen. Myös kuntosalilla on helppo harjoitella matalatehoisesti, kun pitää painot maltillisina eikä kiirehdi liikkeestä toiseen.
Ajatustyötä tekevälle kova fyysinen ponnistelu voi toisaalta olla parasta vastapainoa työlle. Liikunnan teho valitaan paitsi tavoitteiden, niin aina elimistön sietokyvyn mukaan. Pitkällä aikavälillä tavoite on kehittää kuntoa, joten liikunnan tehoa on syytä kasvattaa harjoitusmäärien lisääntyessä ja muiden muutosten jättäessä tilaa palautumiselle.
3. Pyri tasapainoon ja tavoitteet toteutuvat
Elämäntaparemonttiin liittyvät muutokset voivat tuntua aluksi haastavilta ja jopa ylivoimaisilta. Siksi on tärkeää pyrkiä löytämään tasapaino elämän eri osa-alueiden välillä. Tasapaino auttaa saavuttamaan tavoitteita, kun omat voimavarat eivät mene pelkästään yhteen asiaan.
Elämäntaparemonttiin liittyvistä asioista, kuten terveellisestä syömisestä ja liikunnasta, saa innostua, mutta niiden ei pidä antaa hallita arkea. Joskus suorittaminen on aivan paikallaan; esimerkiksi silloin, kun on jo kolme päivää lykännyt lenkille lähtöä huonon sään vuoksi. Silloin voi toimia jämerästi ja suorittaa lenkin, vaikka ei hirveästi kiinnostaisi. Mutta päivästä toiseen pelkkä suorittaminen ei ole elämäntapamuutoksen kantava voima.
Tasapainon löytäminen voi tarkoittaa esimerkiksi ajanhallinnan parantamista, jotta muutosta edesauttaville asioille jää tilaa kalenteriin. Ajan uhraamisen sijaan aikatauluttaminen on motivoivampi tapa käsitellä aikaa. Myös sosiaalisten suhteiden ja harrastusten merkitys korostuu, sillä ne voivat tuoda hyvinvointia ja lisätä motivaatiota elämäntapamuutokseen. Tärkeintä on löytää oma tapa elää tasapainoista elämää, joka tukee tavoitteiden saavuttamista.
4. Helpota nälkää vähäkalorisilla ruoilla
Usein elämäntapamuutoksiin liittyy myös painonhallinta, jolloin ruokavalion merkitys korostuu. Usein ensimmäinen askel on lisätä tietoisuutta omasta syömisestään ja siitä, miten paljon ja millaista ruokaa syö. Ruokapäiväkirjan pitäminen ei ole välttämätöntä, mutta saattaa avata uusia näkökulmia omiin tapoihin.
Painonhallinnan kannalta eräs tärkeä havainto liittyy syödyn ruoan määrään. Luonnollinen ajatus on, että kun haluaa pudottaa painoa, niin pitää syödä vähemmän. Tämä on totta vain osittain.
Ihminen syö viikkotasolla varsin tasaisen määrän ruokaa. Esimerkiksi mahalaukkumme toimii osittain sen perusteella, minkälaista venymistä se kokee ruokailun jälkeen. Siksi painoa pudotettaessa syödyn ruoan määrää ei pidä merkittävästi vähentää, vaan keskittyä ruoan energiatiheyden pienentämiseen. Syödään siis sama määrä ruokaa, mutta valitaan sellaisia ruoka-aineita, joissa on vähemmän energiaa samassa määrässä painoa.
5. Muista nauttia elämästä
Elämäntaparemontti on matka kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia, mutta matkan varrella on tärkeää muistaa, että elämästä pitää myös nauttia. Muutokset eivät saa olla liian rankkoja tai rajoittavia, vaan niiden on oltava yhteensopivia omaan elämäntyyliin ja arkeen. Jokainen kohdallaan valitsee, mitkä ovat omaan elämäntapaan kohtuullisia muutoksia.
Nauttiminen voi tarkoittaa esimerkiksi uusien terveellisten ruokien kokeilua, itselle mieluisan liikuntamuodon löytämistä tai rentouttavaa aikaa ystävien ja perheen kanssa. Myös itselle tärkeiden asioiden tekeminen ja harrastukset ovat luonnollinen osa omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Tärkeää on löytää oma tapa nauttia elämästä ja tasapaino elämän eri osa-alueiden välillä, jotta muutokset elämässä ja elämäntavoissa tuntuvat kestäviltä ja motivoivilta.